Salariu de 4000 de lei, fără facultate, în România: ce trebuie să faci și de ce nu se înghesuie lumea
La prima vedere, nu prea ai cum să te descurci fără facultate în cazul în care vrei supraviețuiești pe meleaguri mioritice fără studii superioare. În realitate, există o serie stufoasă de meserii pentru această situație, chef de muncă îți mai trebuie și un pic de flexibilitate.
Cea mai recentă criză cu care se confruntă România are legătură cu ciobanii. Crescătorii de oi atrag atenția asupra faptului că nu mai găsesc persoane care să meargă cu oile la păscut, deși salariile nu sunt neapărat mici, 4000 de lei fără facultate și numeroase alte beneficii. Nu de alta, dar cei cu experiență sunt atrași, la fel ca în multe alte meserii de la noi, de occident. Ciobanii români merge în Spania, Franța sau Germania, unde ajung să aibă salarii de două sau de trei ori mai mari.
Cât câștigi în România, dar în Italia, fără facultate
Când lucra în România pe poziția de cioban la oi, Ion Ene avea un salariu de 2500 de lei. Între timp, s-a angajat în Italia, la o ferăm cu 600 de oi, iar acum încasează peste 1000 de euro. Pe lângă banii în plus, însă, se adaugă condițiile de muncă semnificativ mai bune. Locuiește într-o garsonieră decentă, are o lună de concediu plătit și zile libere, conform Știrile Pro TV.
“Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilitățile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână”, povestește ciobanul.
La nivel local, în România, unde avem aproximativ 10 milioane de oi, ar fi nevoie la ora actuală de cel puțin 50.000 de ciobani. Salariile ajung ușor la 4000 de lei, în funcție de numărul de oi păstorite și, în mod evident, de experiență. Pe lângă bani, mulți se bucură de mâncare sau țigări. În Italia, Spania, Franța sau Germania, pentru aceeași muncă, salariile sunt de 1200, chiar 1800 de euro.
De partea crescătorilor de oi, mulți se gândesc să-și vândă afacerea și să se ocupe de altceva. “Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația”, spune Petru Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte din România.